Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Kako produljiti trajanje baterije?

Autonomija pametnih telefona danas je jedan od najvećih „problema“ s kojima se korisnici susreću. Porastom zaslona, mogućnosti, performansi i procesorske snage, porasla je i potreba za energijom. No, kako bi u isto vrijeme telefon bio dovoljno praktičan u pogledu dimenzija i težine, ugrađena baterija na većini pametnih telefona omogućit će prosječan rad na uređaju od jednog ili eventualno dva dana. Naravno, svi bismo željeli da vrijeme rada uređaja na bateriji bude duže, no koliko se zaista trudimo i pazimo na potrošnju baterije? Većina će odgovoriti, vrlo malo. Stoga, donosimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da rad vašeg Huawei pametnog telefona bude što duži.

1. Riješite se nepotrebnih stvari

Ako krenemo u šetnju, logično većina nas ostavit će nepotrebne stvari doma. Sigurno nam neće pasti na pamet opteretiti se u šetnji nebitnim stvarima i otežati si ove trenutke opuštanja, rekreacije i uživanja u prirodi. Zašto onda na isti način ne gledamo na aplikacije na pametnom telefonu? Iako same aplikacije nisu fizički opipljive (na kraju krajeva kao ni količina napunjenosti baterije), to ne znači da više ili manje aplikacija na telefonu neće trošiti bateriju isto. Naime, gotovo većina današnjih aplikacija provodi neke radnje čak i kada nismo unutar same aplikacije, poput sinkronizacije, provjere ažuriranja, i slično. Svaka radnja aplikacije traži određenu procesorsku snagu, a sam hardver telefona određeni kapacitet baterije. Što je više aplikacija, to je kraće trajanje baterije. Stoga, riješite se svega nepotrebnog. U najboljem slučaju aplikacije koje ne rabite deinstalirajte, a one koje ipak koristite, provjerite u postavkama telefona koliko resursa troše. To možete napraviti pod Postavke, potom Baterija, pa Potrošnja baterije. U postavkama vašeg Huawei pametnog telefona možete i ograničiti rad aplikacijama u pozadini. To ćete napraviti pod izbornikom Pokretanje aplikacije. Ovdje ipak vodite računa da neke od komunikacijskih aplikacija ipak morate ostaviti aktivnima jer u suprotnom neće raditi (primjerice aplikacija kao Viber ili WhatsApp).

2. Način rada za uštedu energije

Huawei pametni telefoni donose i podršku rada za telefon nazvanu Način rada za uštedu energije. Ovaj način aktivirat ćemo pod Postavke, potom Baterija te u izborniku označiti Način rada za uštedu energije. Spomenuti način onemogućit će rad većini aplikacija u pozadini i za vrijeme kada je zaslon ugašen, te tako omogućiti drastično povećanje autonomije, odnosno trajanje baterije. Skok u vremenu trajanja baterije na primjeru našeg P20 je čak preko 50%. Međutim, kao i kod ručnog onemogućavanja aplikacija, vodite računa da aktivacijom ovog načina rada neke aplikacije možda neće raditi kako trebaju. Također, u izborniku ćete uočiti i Način rada ultra jake uštede energije. Ovo je svojevrsni spas ako ste negdje otputovali, a zaboravili ste punjač. Naime, ovaj način ostavit će vam aktivne elementarne funkcije telefona, poput razgovora, poruka, budilice, no iako će drastično ograničiti način korištenja i funkcije telefona, omogućit će zapanjujuće vrijeme autonomije. Na našem primjeru ono je procijenjeno čak na 13 dana. Zgodno je znati da postoje ovakvi načini rada, ako zatrebate produženu autonomiju,a daleko ste od punjača.

3. Isključite nepotrebno povezivanje

Većina nas danas na pametnom telefonu koristi mobilne podatke, Wi-Fi povezivanje, Bluetooth, NFC, GPS za navigaciju. Međutim, sve ove mogućnosti povezivanja značajno smanjuju trajanje baterije. Probajte jedan dan koristiti telefon bez povezivanja i uvidjet ćete koliko zapravo resursa traže sve ove mogućnosti. Naravno, većini nas one su potrebne, i to je u redu, no ako ih ne koristite, ne budite lijeni ih pogasiti. Jednostavno povucite prstom traku s postavkama i ugasite sve ono što vam u danom trenutku nije potrebno. Baterija će vam biti zahvalna i odužit će vam se dužim trajanjem.

4. Brinite se o telefonu

Naš zadnji savjet je povremeno se brinuti o telefonu. Izlaganje visokim ili izuzetno niskim temperaturama nepovoljno utječe na bateriju, stoga pripazite gdje i kako ostavljate vaš Huawei pametni telefon. Također, koristite samo originalni Huawei punjač jer on će najbolje odgovarati uz vaš Huawei telefon.
Ovo su neki od savjeta koji nam pomažu produžiti autonomiju na bateriji. Imate li vi neki savjet? Slobodno ga dodajte u komentarima.

Lijep pozdrav,
Marin
Huawei Forum tim

3

Komentari

 • DexterMorganDexterMorgan
  Pozdrav Marine!
  Imas li kakvu informaciju da li ce u nekom od iducih updatea za P20 doci "darken interface" opcija kao sto imaju P20 pro i Mate10 pro?
  Znam da oni imaju OLED ekrane, a P20 nema pa se tu nece postici usteda energije. Ali crno sucelje mi je puno ljepse od bijeloga pa me zanima.
  Trenutno imam neku temu koja reproducira tako nesto, ali nije to jos savrseno kao "original". 😊
  Hvala na odgovoru!
  0
 • Huawei ForumHuawei Forum

  Pozdrav @DexterMorgan,

  Trenutno nemamo informacija o ovoj mogućnost. Međutim, svakako razmotrite i naše prijedloge za uštedu energije :smile:

  Lijep pozdrav,
  Marin
  Huawei Forum tim

  2
 • DexterMorganDexterMorgan
  Hvala na odgovoru. Ma ja sam zadovoljan trajanjem baterije. Dan i pol bez problema. Stvar je u tome da mi se svidja kad je sucelje crno. Lijepo izgleda. Sto je- tu je. Mozda u buducnosti bude i to. 😊
  Pozdrav!
  0