Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Mate X: revolucija preklopnih telefona

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Svaki put kada u društvu krene rasprava na temu Huawei telefona, uvijek se postavlja pitanje - u kojem smjeru se pametni telefoni uopće više mogu razvijati? Na kraju krajeva, postoji ograničen broj načina kako na pravokutnik smjestiti zaslon na jednu i kameru na drugu stranu. Naravno, ovdje je moguće i nekoliko mutacija, no na kraju dana, sve se svodi na mali pravokutnik obavijen staklom koji nosimo u džepu. Dakle, kamo dalje?

Huawei je na ovo pitanje dao konkretan odgovor, i to na Svjetskom sajmu mobilne tehnologije u Barceloni, kada je na pozornici predstavio savitljivi telefon Mate X. Možda mislite kako je glavni problem pri izradi takvog telefona razvoj savitljivog zaslona, no, tome nije tako. Taj problem je već odavno riješen.

Ono što predstavlja pravi problem je upravo „savitljivi“ segment (Hinge) koji omogućuje savitljivost, odnosno presavijanje telefona. Taj dio mora biti dovoljno čvrst kako se telefon ne bi sklapao kada je otvoren, te istovremeno dovoljno otporan kako se ne bi oštetio pri učestalom savijanju. Huawei je na tom rješenju radio tri godine, a rješenje koje je izradio sadrži više od 100 dijelova. Time je napokon riješen posljednji problem i nastao je telefon HUAWEI Mate X. Osim naprednog savitljivog dijela – Hingea – uređaj skriva i mnoge druge novosti koje ga čine drugačijim od ostalih uređaja. Dakle, što je novo?

Mate X predstavlja 3 zaslona u jednom. Kada je telefon sklopljen, prednji zaslon iznosi 6,6 inča. Na stražnjoj strani se nalazi zaslon od 6,38 inča, a kada su oba ekrana otvorena, ispred vas se nalazi zaslon od 8 inča gotovo kvadratnog oblika (omjer je 8:7.1). To znači kako se zaslon nalazi s vanjske strane uređaja. Zato je Huawei razvio posebnu masku koja će zaštititi telefon.

Dio telefona na kojem su ugrađene kamere, a koji se nalazi na poleđini telefona ima nekoliko svrha: osim što je na tom dijelu smještena kamera, odnosno kamere, na njemu se nalaze i sve tipke, te USB-C utor. Kada je telefon otvoren u tablet, upravo taj rub s kamerom će poslužiti kao praktičan držač samog telefona, odnosno tableta. Tako uređaj djeluje manje kompleksno, a manja kompleksnost znači i manje oštećenja, te duži vijek trajanja uređaja.

Iz perspektive korisnika, Mate X je telefon koji se bez problema može transformirati u tablet. Možete ga koristiti kao običan pametni telefon, a kada želite veći zaslon, telefon jednostavno otvorite poput knjige, te zatim uživajte u velikom zaslonu koji je kao stvoren za čitanje, surfanje internetom ili za uređivanje različitih datoteka. Na tako velikom zaslonu možete bez problema otvoriti i dvije aplikacije istovremeno i to u njihovoj punoj veličini. Veći zaslon će vam pomoći i pri lakšem kadriranju fotografija ili videozapisa.

Međutim, inovacije se ne zaustavljaju na samom dizajnu uređaja, već se sele i u njegovu unutrašnjost. Tu je potpuno novi čip pod nazivom Balong 5000, koji modelu Huawei Mate X omogućuje povezivanje s 5G mrežom. Tako je Mate X u potpunosti spreman za budućnost. Društvo mu radi glavni procesor Kirin 980 koji nam je poznat još iz modela pametnog telefona Mate 20 Pro, te novih modela iz P30 serije.

Sve pokreće baterija kapaciteta 4.500 mAh, što znači kako trajanje baterije ne bi smjelo biti problematično, unatoč velikom zaslonu. Punjenje same baterije je također dobilo nadogradnju i to u obliku 55 W super brzog punjača, koji je dovoljno snažan i za punjenje ultra-laganih prijenosnih računala poput MateBook-a X Pro. Jedan punjač za sve uređaje? Da, molim!

Možemo zaključiti kako nas Mate X vodi u budućnost, odnosno, pokazuje kako je budućnost već ovdje. Ako vas zanima više od modelu pametnog telefona Mate X, pogledajte Tech Genius video, u kojem sam prokomentirao cijelu njegovu prezentaciju.

0

Komentari

  • BosanceroBosancero

    Mogli bi nam dati par komada na probu

    0