Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Obrada fotografija na telefonu

Huawei ForumHuawei Forum
Ostalo

Fotografiranje je kod mnogih korisnika jedna od najčešćih radnji na pametnom telefonu. To nikako ne čudi jer osim fotografija koje želimo zadržati kao uspomenu, brojne su i fotografije koje okidamo kako bismo ih podijelili na društvenim mrežama, najčešće na Facebooku ili Instagramu.

Iako su fotoaparati na Huawei pametnim telefonima u vrhu, a po mnogima i najbolji uopće na tržištu, ponekad fotografija ne ispadne baš onakva kakvom ju zamišljamo. Često poželimo fotografiju obrezati, učiniti boje malo intenzivnijima ili možda ukloniti boje i učiniti fotografiju crno-bijelom. Nekada želimo fotografiju posvijetliti, nekada potamniti, nekada rotirati, dodati okvir, i štošta drugo.

Za takve radnje sve donedavno bilo nam je nužno računalo. Fotografije bismo prebacili na računalo, obradili pa tek potom objavili. No, kako su telefoni s vremenom postali izuzetno snažni u pogledu performansi i računalne snage, a broj alata za obradu fotografija se gotovo nemjerljivo povećao, jednostavna i brza obrada fotografija preselila se s računala na telefone.

Ovi alati uzeli su toliko maha da većina korisnika ne bi niti znala obraditi fotografiju na računalu onako uspješno kako to uspije na telefonu.

Po već ustaljenom principu, odabrao sam za vas top aplikacije koje osobno koristim za tu namjenu, no bez ustručavanja dodajte u komentare i vaše prijedloge :wink:

Snapseed

Jedna od najpopularnijih aplikacija za obradu fotografija na pametnim telefonima je Snapseed. Svatko tko se iole pozabavio ovim radnjama dat će vam preporuku za nju. Vrlo je jednostavna za korištenje, a pruža veliki broj mogućnosti i raznu kolekciju alata pomoću kojih je moguće uređivati fotografije. U prvom planu je jednostavnost i jednostavna obrada poput podešavanje boja, ekspozicije, oštrine, svjetlosti, rezanje fotografija, ali i selektivne promjene kao što je micanje pojedinih objekata s fotografije. Ako ste ljubitelj filtera, njih je tu mnoštvo, a koji se na jednostavan način nadodaju na fotografije i postižu sjajni efekt. Tu su i alati koji omogućuju pretvaranje fotografije u crno-bijelu tehniku, moguće je zamućivati određene dijelove fotografije, ali i dodavati razne teksture.
Aplikacija je dostupna na: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.niksoftware.snapseed&hl=hr

Adobe Lightroom CC

Mislim da ime Adobe nije potrebno posebno predstavljati. Riječ je o sinonimu za obradu fotografija, odnosno o njihovom alatu Photoshop. Iako nije toliko poznata, među popularne alate uspjela se svrstati i jedna super aplikacija istog proizvođača - Adobe Lightroom CC. Radi se o kvalitetnoj aplikaciji za obradu fotografija, a koja je namijenjena kako početnicima, tako i naprednim korisnicima obrade fotografije. Posebnost u jednostavnosti je obrada u jednom kliku, a ako ste napredniji korisnik možete fotografiju obraditi do sitnih detalja. Sve ovisi o tipu korisnika i njegovim željama koliko detaljno želi srediti fotografiju. U prvi plan alata iskaču sljedeće opcije za korekciju ekspozicije, boje, svjetlosti, zasićenosti, zatim je tu alat za crtanje krivulja, kao i alat za miješanje boja, mnoštvo alata koji putem jednog klika mijenjaju fotografiju, mogućnost promjene perspektive, selekcija i obrada pojedinih dijelova fotografije, itd. Zanimljivo, aplikacija donosi i ugrađenu kameru koja može raditi fotografije u RAW formatu. Adobe Creative Cloud usluga omogućuje vam sinkroniziranje rada na fotografijama između različitih uređaja pa tako fotografije možete uređivati na pametnom telefonu, tabletu, računalu, ali i bilo gdje na webu. Osnovna verzija aplikacije je besplatna za preuzimanje i dostupna na: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.adobe.lrmobile&hl=en_US

Pixlr

Mnogi smatraju kako je ova aplikacija jedna od bazičnih i kako bi je trebali instalirati svi korisnici koji nemaju prethodnog iskustva u obradi fotografija na pametnim telefonima. Aplikacija Pixlr je besplatna, a možete ju preuzeti na: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.pixlr.express

Aplikacija nudi ekspresno brzu obradu fotografija unutar koje je moguće dodavanje filtera, promjenu boja, obrezivanje, dodavanje okvira, efekata, stvaranje kolaža i štošta drugo. Spremanje fotografija također je moguće odabrati po vlastitim afinitetima, tj. u različitim veličinama.

Ovo su moje top aplikacije za obradu fotografija, a koje su po vama najbolje? Navedite u komentarima :smile:

0