Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Iznimni videozapisi uz pomoć umjetne inteligencije

Huawei ForumHuawei Forum
edited Veljača 5 Blog

U današnje vrijeme svi se, barem potajice, želimo na neki način istaknuti. U tome nema ništa loše, a zahvaljujući digitalnoj revoluciji danas je to lakše nego ikad. Telefon Huawei Mate 20 Pro tako vam omogućuje snimanje kvalitetnih videozapisa koji su do nedavno bili isključivo u domeni ljudi sa zavidnim znanjem o video produkciji.

Mate 20 Pro je između ostalog predstavio i prvi mobilni procesor, Kirin 980, koji ima dvije jezgre za izračunavanje funkcija umjetne inteligencije - Neuronska procesorska jedinica (NPU, Neural Processing Unit). Podsjetimo, njegov prethodnik, Kirin 970 je prvi put predstavio NPU s jednom jezgrom, a svoju snagu koristio je i pri snimanju fotografija. Njegova novija i naprednija inačica, Kirin 980, svoju snagu prenosi i na snimanje videozapisa. Kako bismo razumjeli ovaj napredak u snazi procesora, treba shvatiti kako je svaka fotografija jedinstvena i kako je njena obrada u stvarnom vremenu relativno jednostavna u usporedbi s kreiranjem videozapisa. Naime, pri snimanju videozapisa potrebno je u realnom vremenu obraditi 24, odnosno 25 sličica u sekundi. U svakom slučaju, to je veliki zalogaj za svaki telefon i ovdje je povećanje same snage procesora i više nego očito.

Tako ćete na telefonu Mate 20 Pro, u aplikaciji kamere – pod mogućnošću snimanja videozapisa – pronaći posebnu ikonu sa simbolom čarobnog štapića. Simbol nije slučajan jer su učinci koje nudi Mate 20 Pro zaista čarobni. Najupečatljivija je AI Colour funkcija koja će na snimci prepoznati osobu, izolirati je, a zatim promijeniti pozadinu snimke u crno-bijelu shemu dok će snimljena osoba ostati u boji. Pogledajte najnoviji Tech Genius video kako biste tu opciju vidjeli u praksi!

Osim toga, tu je i opcija zamućene pozadine, koja nam je do sada bila poznata iz portretnog načina fotografiranja. Zbog povećanja moći umjetne inteligencije, sada nam je ova funkcija dostupna i tijekom snimanja videozapisa. Uz već spomenute opcije, na izboru vam je još i nekoliko filtera u boji koji će snimci dati zaista posebnu atmosferu.

Ove stavke funkcioniraju (za sada) samo ako je na snimci jedna osoba. Usprkos velikom povećanju snage procesora telefona, spomenute funkcije još uvijek ostaju bez energije kada je na snimci potrebno izolirati više od jedne osobe. Siguran sam kako nas u bližoj budućnosti čeka napredak i na tom planu.

Unatoč ograničenjima, efekti su zaista jednostavni za korištenje, a snimkama će dati zaista posebnu atmosferu. Preporučujem da ih isprobate, eksperimentirate, te se svojim uradcima zatim pohvalite na društvenim mrežama ili ih jednostavno pokažite svojim prijateljima. Iznenadite ih i neka probaju pogoditi koliko vremena vam je bilo potrebno za kreiranje jednog takvog videozapisa.

0