Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Huawei Mate 20 Pro vs. DSLR

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Često čujemo kako kvaliteta kamera suvremenih pametnih telefona može stati uz bok kakve DSLR kamere. I tu obično završava sva rasprava. Zato smo Pero i ja odlučili ovu hipotezu staviti u jedan odgovarajući kontekst.

Za početak razjasnimo sljedeće: DSLR kamera sa svojim velikim senzorom i dalje omogućuje snimanje boljih tehnički fotografija od pametnog telefona koji na sebi nosi daleko manji senzor. Točka.

Dakle, kako je uopće moguće uspoređivati pametne telefone i DSLR kamere punog formata? Kako bi ovo razjasnili moramo gledati cijelu sliku. Krenimo redom.

Prenosivost, odnosno mobilnost

Među fotografima postoji poznata izreka koja glasi nekako ovako: "Najbolja kamera je ona koju nosite sa sobom." Što će vam tisuće kuna vrijedna fotografska oprema koja sjedi doma na polici, zar ne? Budući da jako malo ljudi sa sobom neprestano nosi nekoliko kilograma tešku fotografsku opremu, sa sigurnošću možemo reći kako su pametni telefoni s gledišta mobilnosti daleko praktičniji za upotrebu. Posljedično ćemo telefonom uhvatiti daleko više posebnih trenutaka iz našeg života.

Rukovanje

Profesionalni, odnosno napredniji fotografi kojima izrazi kao što su ISO vrijednost, otvor blende, žarišna duljina i brzina zatvarača nisu nepoznanica, zasigurno će biti mnogo učinkovitiji s profesionalnim kamerama koje nude namjenske fizičke tipke za upravljanje pojedinačnim svojstvima. Kod telefona, kao što je Mate 20 Pro, upravljanje je ograničeno na zaslon jer su telefoni višenamjenski uređaji koji se moraju prilagoditi različitim scenarijima. Služe nam kao pretraživači Interneta, igraće konzole, kalendari, uređivači dokumenata, a negdje između sveg nabrojenog, služe nam i kao kamere. Naravno, telefon Mate 20 Pro nudi ručnu kontrolu ranije navedenih značajki, no za to je potrebno malčice prošetati zaslonom i ručno postaviti pojedinačne parametre.

RAW

Takozvani sirovi snimci, odnosno RAW format slike je odlična polazna točka za daljnju obradu slike. RAW format se od uobičajenog razlikuje po načinu na koji se sama fotografija pohranjuje. I dok se fotografije uobičajeno spremaju u .jpeg formatu – formatu koji sažima fotografije radi uštede na prostoru - RAW način će spremiti sve informacije koje je senzor zabilježio. Bez da previše ulazim u tehničke aspekte kompresije podataka, potrebno je napomenuti kako će .jpeg format odbaciti određene podatke fotografije što predstavlja problem u trenucima kada želimo posvijetliti tamnije dijelove fotografije ili potamniti svjetlije dijelove. Upravo taj gubitak podataka otežava kvalitetnu obradu fotografija.

RAW format će sve podatke pohraniti u memoriju što automatski zauzima više prostora, no dopušta više slobode u daljnjoj obradi. Upravo iz tog razloga profesionalni i napredni fotografi radije biraju ovaj format pohrane fotografija. Ovdje možemo vidjeti kako su Mate 20 Pro i DSLR fotoaparat jednako vrijedni jer oba dopuštaju snimanje, odnosno pohranu podataka u RAW formatu.

Obrada i dijeljenje

Ovdje će se Mate 20 Pro pokazati kao neusporedivo bolji izbor za svakog tko želi svoje fotografije brzo podijeliti s ostatkom svijeta. Dok vam je kod DSLR-a za obradu i dijeljene fotografija potrebno računalo, pametni telefon će vam ponudi sve u jednom. Postoji hrpa aplikacija koje će vam pomoći pri obradi fotografije: Instagram, Snapseed, Adobe Lightroom ... Popis je zaista dugačak, a mogućnosti su beskrajne. Ovdje ćemo jednostavno zaključiti kako je pametni telefon, u pogledu praktičnosti, daleko ispred DSLR kamera.

Svestranost

Što se tiče svestranosti, razlika između DSLR i pametnog telefona je stvar osobne preferencije. Pametni telefoni nude niz aplikacija, filtera i nekoliko fizičkih dodataka koji omogućuju snimanje različitih vrsta fotografija. Primjerice, model telefona Mate 20 Pro na sebi nosi tri Leica kamere koje pokrivaju ultra široki i široki kuti, te se ponosi kvalitetnom zum funkcijom. Tako jedan uređaj pokriva različite scenarije primjene - sve od snimanja krajolika i makro snimaka do 3 x optičkog, odnosno 5 × hibridnog uvećanja. S druge strane, DSLR nudi hrpu leća, bljeskalica, fizički filtere i još mnogo toga. Doduše, to opet znači mnoštvo opreme koju je potrebno nositi sa sobom, zato je odluka prvenstveno osobne prirode.

Praksa

Sve gore navedeno vrijedi, no, na kraju dana su važni rezultati koje dobijemo u praksi. Prilažem nekoliko fotografija koje su snimljene u istim uvjetima, naravno, jedne su snimane DSLR kamerom dok su druge snimljene pametnim telefonom. Konačnu presudu u ovome slučaju prepuštam vama, no svejedno bih želio istaknuti nekoliko stvari. Fotografije snimljene telefonom Mate 20 Pro su živahnije i jačeg kontrasta, što je rezultat trenutne obrade fotografija. Iste rezultate dobili bi i pomoću DSLR kamere, no uz nešto obrade. Dakle, zaključak je kako su fotografije snimljene pametnim telefonom odmah dostupne za dijeljenje na društvenim mrežama bez potrebe za dodatnom obradom. Uz to, Mate 20 Pro će najveću razliku u kvaliteti fotografija pokazati kod HDR obrade, dok ćemo kod DSLR-a za obradu fotografija ponovno morati koristiti računalo. Mate 20 Pro se može pohvaliti i odličnim noćnim načinom snimanja što se ne može reći za DSLR kamere koje za snimanje noćnih fotografija trebaju stativ te duže vrijeme ekspozicije. Naime, Mate 20 Pro u sebi ima ugrađeni noćni način rada koji pomoću optičkog stabilizatora slike i umjetne inteligencije omogućuje duže vrijeme ekspozicije iz ruke. Za detaljniju analizu i komentar pogledajte najnoviji #TechGenius videozapis.

Pogledajmo rezultate. S lijeve strane nalaze se fotografije snimljene DSLR kamerom, a desno su fotografije snimljene telefonom Huawei Mate 20 Pro.

Mislim da sam ponudio uravnoteženu i argumentiranu usporedbu. DSLR je još uvijek kralj profesionalne fotografije, no Mate 20 Pro mu je u mnogočemu za petama, a u nekim stvarima ga – usuđujem se reći – čak i premašuje.

0