Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Usporene snimke i leteće sjekire

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Sigurno si već vidio usporenu snimku – sumnjam kako postoji netko tko ne zna kako to izgleda. No, vjerojatno ne znaš kako nastaju i koja logika stoji iza takvih video zapisa. Prošli puta sam se okušao u bacanju sjekira, te sam isprobao kako djeluju usporeni snimci na modelu telefona Mate 20 Pro. Dakle, ako te zanimaju leteće sjekire, najprije pogledaj najnoviji #TechGenius video, a zatim se vrati i pročitaj ovaj blog.

Kako usporiti snimku?

Prije nego se uhvatim priče o kreiranju usporenih snimaka, potrebno je razumjeti kako ta stvar djeluje na teoretskoj razini. Davno, kada su se (ozbiljni) filmovi snimali analognom kamerom i klasičnom filmskom vrpcom, određen je standard po kojem je vrijedilo da jedna sekunda snimljenog materijala sadrži 24 sličice. To je bilo dovoljno kako bi ljudsko oko snimku vidjelo kao povezano i glatko gibanje. Danas postoji još nekoliko standarda: 25, 30, 48 i 60 sličica u sekundi. No, unatoč tome, sve kamere (čak i na pametnom telefonu kao što je Mate 20 Pro), snimaju s 24, odnosno 25 sličica u sekundi. Da previše ne kompliciram, zapamti 24 sličice u sekundi.

Dakle, što će se dogoditi ako snimiš više od 24 sličice u sekundi? Odgovor je ovisan o tome kojom brzinom ćeš reproducirati tu snimku. Ako, primjerice, snimiš 120 sličica u sekundi, te ih zatim reproduciraš sa 120 sličica u sekundi, kretanje na snimci će biti možda glađe, no jednako brzo kao u stvarnom vremenu. Međutim, možemo napraviti trik. Ako snimiš 120 sličica u sekundi i zatim taj video zapis reproduciraš s 24 sličice u sekundi, dobiti ćeš usporenu snimku.

Ako je naša snimka trajala jednu sekundu u kojoj smo snimili 120 sličica, kod reproduciranja s 24 sličice u sekundi, dobiti ćemo točno 5x dulju snimku, a gibanje će se smanjiti za jedan faktor. Laički rečeno, dobiti ćemo 5x sporije gibanje, odnosno snimku. Računica je, dakle, jednostavna: (broj sličica pri snimanju)/(broj sličica kod reproduciranja) = faktor usporenja snimke.

Usporeni snimci na Mate 20 Pro

Primijenimo sada ovu teoriju i u praksi. Mate 20 Pro ti omogućuje snimanje od 120, 240 i 960 sličica u sekundi. To znači kako možeš usporiti snimku za 5, 10 i 40 faktora, odnosno puta. Naravno, to vrijedi uz pretpostavku kako ćeš snimku reproducirati s 24, a ne 25 sličica u sekundi. Kako bi uključio funkciju usporenog snimanja na modelu Mate 20 Pro, u aplikaciji kamere izabereš opciju Više, te zatim odabereš funkciju usporenog snimanja u gornjem lijevom kutu. Prikazat će se sučelje gdje možeš birati usporenje snimke od 4x, 8x i 32x.

Između ova tri načina rada se ističe super usporeno snimanje s 960 sličica u sekundi, odnosno 32x usporeno snimanje. U ovom načinu ćeš snimiti materijal koji će trajati manje od sekunde. Zašto? Jer je 960 sličica u sekundi zapravo jako puno informacija, te medij za pohranu podataka ( laički, prostor u koji spremamo podatke) ne može pohraniti toliku količinu informacija istovremeno. Mislim, mogu, no takva tehnologija je jako skupa. Zato je takva usporena snimka relativno kratka – traje 10 sekundi. Kako bi pravovremeno uhvatio pokret, Huawei je u Mate 20 Pro ugradio (te u P20 Pro) značajku koja će automatski prepoznati pokret i snimiti video umjesto tebe.

Ovisno od situacije, možda je najbolje koristiti automatsko snimanje ili ručno pokretanje funkcije usporenog snimanja. Ovdje je, naravno, potrebna metoda pokušaja i pogreške. Tako ćeš vidjeti što najbolje funkcionira. Rezultati su itekako vrijedni truda. Naime, super usporeni snimci pružaju uvid u svijet nevidljiv našem oku. Pritisni ikonu Auto u donjem lijevom dijelu sučelja, te jednostavno prebacuj između ručnog i automatskog snimanja.

Problemi usporenih snimaka

Pored gore spomenute količine podataka, problem uzrokuju i izvori svjetlosti. Jesi li ikada primijetio kako na nekim snimkama u pozadini treperi svjetlo? To je zbog različitih valnih duljina izvora svjetlosti i frekvencije snimanja kamere.

Zamisli kako snimaš 120 sličica u sekundi. Svjetlo će u toj istoj sekundi trepnuti stotinjak puta. To u teoriji znači kako ćeš najmanje 20 sličica snimiti u tami. Upravo iz tog razloga ćeš na snimci dobiti efekt treperenja svjetla. To možeš izbjeći na dva načina. Prvo rješenje je snimanje videa pri LED osvjetljenju koje obično treperi na frekvenciji između 1 000 i 5 000 Hz. Drugo rješenje je dobro staro sunce.

Ovdje nastupa još jedan problem usporenih snimaka.

Ako tipičan isječak snimi 24 sličice u sekundi, u teoriji ćeš imati najviše 1/24 sekunde vremena za snimanje jedne sličice. To znači kako će senzor kamere propuštati svjetlo u trajanju od 1/24 sekunde. Ako istu logiku primijenimo na usporene snimke, vrijeme se skraćuje na 1/120, 1/240 , odnosno 1/960 sekunde što je iznimno kratko vrijeme. To znači kako je potrebno povećati osjetljivost senzora kamere kako bi u tako kratkom vremenu prepoznao svjetlost. Ovo sve znači kako za snimanje usporenih snimaka trebaš zaista veliku količinu svjetlosti. Ako kod kuće nemaš studijsku rasvjetu, savjetujem ti da jednostavno pričekaš na prirodnu sunčevu svjetlost.

Za kraj

Ovaj blog zapis je bio pomalo tehničke naravi, no ovo znanje će ti dobro doći i negdje drugdje – ne samo pri snimanju usporenih snimaka. Malo dodatnog znanja još nikom nije škodilo.

0