Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Mate 20 Pro – najsvestranija kamera

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Koja kamera ili koji fotoaparat je najbolji? Ako ti se po glavi motaju imena skupih DSLR kamera, krivo razmišljaš. Postavi to isto pitanje bilo kojem fotografu i vrlo vjerojatno će ti odgovoriti kako je najbolja kamera onda koju nosiš sa sobom.

I to je suština ovog bloga. Naravno, postoje kamere koje će snimiti tehnički savršene fotografije. No, to je skupa oprema, te poprilično nespretna za nošenje stoga često ostane kod kuće. Zato su pametni telefoni postali najpopularniji foto-alat, kako za amatere, tako i za napredne fotografe.

To nas dovodi do noviteta koji je nedavno predstavio Huawei – telefon Huawei Mate 20 Pro. Sada već uobičajeno, i novi model na poleđini nosi tri kamere. Međutim, za razliku od prijašnjeg modela, one su ugrađene u potpuno novoj konfiguraciji. Umjesto monokromatskog senzora, Mate 20 Pro je dobio potpuno novi senzor ispred kojeg se nalazi ultra širokokutni objektiv. To znači kako se raspon žarišnih duljina proširio i moguće je snimati fotografije koje nije moguće s prethodnim modelom P20 Pro.

Ultra široki kut

Pri ultra širokom kutu korisnici imaju mogućnost snimanja mnogo većeg vidnog polja. Zašto je to važno? Prije svega, jer će korisnici koji vole fotografirati krajolike, arhitekturu ili uske prostore interijera sada doći na svoje. Ultra široki kut će snimiti kut gledanja od cca 107 °, što je mnogo bliže ljudskom vidnom polju. Osim toga, više se ne trebaš povlačiti kako bi uhvatio punu veličinu krajolika ili, primjerice, katedrale. Čak i unutrašnjost veličanstvenih prostora kao što su katedrale i galerije, zaživjet će u potpuno novom svjetlu. Ultra širokokutni način snimanje će zaista dočarati svu veličinu takvih prostora. S druge strane, u malim barovima ćeš bez problema u kadar uhvatiti cijeli stol za kojim sjedi tvoje društvo.

Još jedno područje gdje je ultra široki kut jako popularan jesu različite sportske aktivnosti. Sada se sportskom događaju možeš zaista približiti, te istovremeno snimiti sve aktivnosti na terenu. Ako ne znaš o čemu govorim, pogledaj kakvu galeriju slika ili video kompilacije nastale u skate parku ili tijekom akrobatskog snowboardinga, odnosno skijanja.

Makro fotografija

Još jedna dobrodošla značajka ultra širokokutnih leća je njihova sposobnost izoštravanja obližnjih objekata. Do sada smo kod tzv. makro fotografija bili ograničeni na udaljenosti od 5 cm, što često nije dovoljno za snimanje stvarno dobrih makro fotografija. S ultra širokokutnim objektivom na Mate 20 Pro je ta udaljenost sada prepolovljena. Fotografije malih predmeta, insekata, cvijeća, plodova i ostalih tekstura je s udaljenosti 2,5 cm nešto sasvim drugo. Ovom značajkom će svi ljubitelji makro fotografije doći na svoje.

Normalni kut

Naravno, na poleđini telefona se još uvijek nalazi objektiv koji pokriva normalni kut snimanja, odnosno ono na što ste navikli kada snimate svojim pametnim telefonom. Ovdje nema značajnijih promjena, osim općeg napretka u kvaliteti snimljenih fotografija. To je vidni kut na koji smo navikli i nekako je najbolji kompromis koji nas prati sve od prve kamere na pametnom telefonu. Međutim, u slučaju Mate 20 Pro, to više nije kompromis, već samo još jedna u nizu mogućnosti.

Zum

Ovdje je još i 3x optički zum, kojeg poznajemo s modela Huawei P20 Pro. Iako je već neko vrijeme s dva prsta moguće proširiti sliku na zaslonu tijekom snimanja, kvaliteta tih slika je na kraju obično porazna. Razlog tome je vrlo jednostavan: klasično zumiranje na telefonima nije ništa drugo nego rezanje i istezanje slike snimljene kamerom. Budući da se fotografija sastoji od mreže piksela, telefon jednostavno ne zna što se nalazi između dviju susjednih točaka (ili piksela). Takve fotografije su posljedično zamagljene, odnosno izgledaju nejasno.

Mate 20 Pro, međutim, na stražnjoj strani ima leću koja omogućuje optički zum - baš kao da gledaš dalekozorom. To znači kako će senzor približenu fotografiju snimiti u punoj kvaliteti. To je posebice praktično u situaciji kada se fizički ne možeš približiti željenom subjektu – u slučajevima kada si na koncertu ili nekom događaju, ili u slučajevima kada je ispred tebe fizička prepreka koja te sprečava da se približiš.

Nadgradnja spomenutog je hibridno uvećanje koje ti nudi 5 x povećanje. Ovdje se radi o kombinaciji optičkog i prethodno spomenutog digitalnog zuma koji će uz pomoću pametnih algoritama ponuditi prihvatljivu kvalitetu fotografije.

Svestran

Od makro fotografije, širokokutnog i normalnog objektiva do 3 × , odnosno 5 × povećanja - Mate 20 Pro dokazuje kako je spreman za svaku situaciju. Sve dok je ovaj švicarski fotografski nož u vašem džepu, možeš biti miran jer ne postoji situacija kojoj neće moći parirati. Osobno mi se, pak, najviše sviđa ultra širokokutni objektiv koji mi omogućuje snimanje svega što vidim u jednom kadru. Tako mogu zamrznuti dragu mi uspomenu upakiranu u savršenu fotografiju.

0