Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Ovako dobro se vloga samo telefonom

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Nema sumnje kako je vloganje posljednjih nekoliko godina u velikom porastu. Puno ljudi s velikim interesom prati živote vlogera diljem svijeta, a praksa vloganja i praćenja vlogera pojavila se i kod nas.
Ipak, kreiranje vlogova, odnosno video sadržaja se još uvijek smatra vrlo zahtjevnim tehničkim zadatkom. Priprema ideje i scenarija, snimanje video materijala i uređivanje istog, traženje glazbene podloge i u konačnici objava gotovog proizvoda. Sve ovo je veliki zalogaj za mnoge koji koketiraju s kreiranjem vlogova, i vjerujem kako sve ovo mnogima umanjuje početni zamah i entuzijazam.

No, što ako ti kažem kako sve što ti je potrebno za kvalitetno vloganje imaš već u džepu? Da, da ... Ozbiljan sam. U džepu zasigurno imaš pametni telefon. To je sve što ti je potrebno kako bi kreirao vlog. Od pripreme scenarija, istraživanja, snimanja, uređivanja i objavljivanja. Pročitaj moj forum, a zatim pogledaj 20. po redu #TechGenius videozapis, gdje je prikazan cijeli postupak.

Scenarij i istraživanje

Ako u vlogu misliš govoriti o nečemu što ti je strano, najbolje je da najprije napraviš temeljito istraživanje. Naravno, ovo vrlo jednostavno možeš napraviti telefonom. Ovdje je Google tvoj prijatelj i kada prikupiš dovoljno materijala, vrijeme je za kreiranje okvirnog scenarija. Dobro promisli i o lokacijama snimanja koje bi morale pratiti tvoju priču.

Snimanje

Sada imaš ideju i scenarij te je vrijeme za snimanje. Naravno, ovdje je dobar telefon s kvalitetnom kamerom apsolutna prednost. Huawei P20 Pro, te prije svega Mate 20 Pro su najbolji izbor za ovakve podvige. Danas ionako skoro svaki telefon pruža Full HD snimke i to je u biti sve što trebaš. Pri snimanju možeš koristiti i selfie stick koji će ti pomoći uhvatiti veći kadar. Huawei nudi jednu super stvar, a to je selfie stick koji je ujedno i tronožac odnosno stativ za telefon. Za početak je ovo sve što ti je potrebno kako bi nadogradio svoju snimku. Razmisli o zanimljivim kutovima, zanimljivim lokacijama, a ispred kamere probaj biti opušten i prirodan. Znam kako je ovo mnogo lakše reći nego učiniti, no, s praksom ćeš doći i do toga.

Editiranje, odnosno uređivanje

Iako znaš kako telefonom možeš raditi kvalitetne videozapise, malo njih zna kako se telefonom te iste video zapise može i vrlo kvalitetno uređivati. U Sloveniji je najbolji primjer za ovu tvrdnju poznati vloger Ciril Komotar, koji od samog početka svojeg vloganja sve svoje video zapise snima i uređuje telefonom P20 Pro kao i modelom Mate 20 Pro. Znano je kako za uređivanje svojih vlogova upotrebljava aplikaciju VivaVideo Pro, koja mu omogućuje izuzetno precizno rezanje snimke. Nedostatak ove aplikacije je taj što ne dopušta izvoz videa Full HD rezolucije (1080p), već samo snimke HD rezolucije (720p).

Osobno mi je u zadnje vrijeme najdraža aplikacija InShot, jer u sebi već ima ugrađenu glazbenu knjižnicu, što mi uvelike olakšava uređivanje.

Još jedna dobra aplikacija je Adobe Clip i njena odlična funkcija Smart Volume koja na tvojoj snimci automatski prepoznaje zvuk te automatski utišava glazbu.

Svaka od aplikacija ima svoje prednosti i mane, zato konačni izbor prepuštam tebi.

Glazbena podloga

Glazba je iznimno važan dio svakog video zapisa. Na žalost, mnogi joj ne posvećuju dovoljno pažnje. Ako tvoj izbor nije aplikacija InShot, glazbu ćeš morati potražiti na Internetu pri čemu ćeš morati obratiti pažnju na autorska prava. Ovdje YouTube nudi zgodno rješenje u vidu vlastite glazbene knjižnice za kreativce. Uz glazbu, nude i knjižnicu zvučnih efekata koje možeš pronaći ovdje.

Objavljivanje

Sada imaš svoj prvi vlog! Čestitke! Čeka te još objavljivanje. Ovdje imaš dvije glavne opcije: Facebook i YouTube. Konačni proizvod možeš učitati putem telefona, no, ovdje pripazi da prilikom učitavanja uključiš WiFi mrežu kako ne bi potrošio sve svoje mobilne podatke. I Facebook i YouTube dopuštaju učitavanje preko svojih službenih aplikacija. Dakle, učitaj svoj video i podijeli ga sa svima koji se nalaze u ogromnom prostranstvu Interneta.

Čestitam, sada si možeš nadjenuti ime vlogera 😊

0