Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Deset odličnih trikova uređaja Mate 20 Pro

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Lako je vidjeti sve inovacije koje je Mate 20 Pro donio na tržište. I sve to je odlično jer su novosti uvijek dobrodošle, naročito kada nam olakšavaju korištenje mobitela. Međutim, popis funkcija je definitivno dulji i produžuje se svake godine. Posljedica toga je često zanemarivanje odličnih korisničkih značajki i zbog toga sam odlučio napisati nešto o 10 vrlo zanimljivih značajki modela Mate 20 Pro za koje možda nisi čuo.

01: Knuckle Gestures / Geste člancima prstiju

Korisničko sučelje koje je razvio Huawei i čije ime je EMUI, već duže vrijeme nudi opciju upravljanja zglobovima prstiju. Tako ćeš dvostrukim kucanjem na zaslon telefona napraviti screenshot zaslona. Ako, pak, zglobom prsta na zaslonu nacrtaš slovo S, možeš napraviti snimku, recimo, cijele internetske stranice koja je dulja od samog zaslona. Pomoću ove geste će telefon snimati vertikalnu os zaslona dok ne dođe do kraja, ili dok ne dodirneš zaslon. Ako ovu značajku još nisi uključio, možeš je pronaći:

Postavke > Inteligentna pomoć > Kontrola pokretom

Ovdje možeš uključiti snimanje zaslona, pa čak i otvaranje aplikacija. Tako pomoću zgloba prsta možeš otvoriti bilo koju aplikaciju ako na zaslonu nacrtaš jedno od sljedećih slova: C, E, M, W.

Zglobom prsta također možeš potegnuti vodoravnu crtu sredinom zaslona telefona i Mate 20 Pro će ti ponuditi mogućnost pokretanja dvije aplikacije istovremeno. Ovo je super praktično u situacijama kada, na primjer, želiš gledati videozapis na YouTube kanalu, dok istovremeno surfaš Internetom.

02: Ultra Power Saving Mode / Način rada ultra jake uštede baterije

Svi smo se već našli u situaciji u kojoj se baterija opasno približila praznom stanju. Ovdje će u pomoć priskočiti funkcija Ultra Power Saving Mode. Koliko vremena ćeš dobiti ovim načinom rada, koji ti omogućuje samo pozive, SMS poruke i neke druge bitne značajke, možeš vidjeti ako odeš na:

Postavke> Baterija

Ovdje ćeš odmah vidjeti za koliko će se pomoću Ultra jake uštede produljiti autonomija baterije. Meni trenutno moj sustav za 68% baterija pokazuje 75 sati i 44 minute. Dobra tri dana. Ludo!

03: One handed mode / Jednoručno korisničko sučelje

Sa svakom generacijom mobitela dobivamo nešto veći zaslon. Ove godine je to još očitije zbog mobitela čiji se ekrani rastežu sve do ruba uređaja. Dijagonala mobitela Mate 20 Pro iznosi 6,39 inča. Sve to znači kako je ponekad zaista teško obavljati određene zadatke samo jednom rukom. Ovdje nastupa funkcija One hand mode. Ako još uvijek nemaš uključenu ovu funkciju, pronaći ćeš je u:

Postavke > Inteligentna pomoć > Jednoručno korisničko sučelje > Prikaz minizaslona

04: Gestures / Kontrola pokretom

Huawei Mate 20 Pro donosi novi način kretanja kroz sustav. Umjesto navigacijskih tipki pri dnu zaslona (trokut, krug i kvadrat), telefonom se možeš kretati pomoću gesti. Sada se, umjesto trokutom, unatrag možeš kretati tako da rukom potegneš od ruba zaslona prema unutra (bilo lijevog ili desnog ruba). Povratak na početni zaslon će ti sada omogućiti pokret rukom od dna zaslona prema njegovoj sredini. Ako ovu gesti zadržiš, pojavit će se popis otvorenih aplikacija u pozadini. Kako bi uključio upravljanje pomoću gesti, pođi na:

Postavke> Sustav> Kretanje sustavom> Geste

05: App Twin / Aplikacija blizanac

Ponekad se nađeš u situaciji kada u aplikaciju želiš biti ulogiran preko više različitih korisničkih računa, a ponekad poželiš istu aplikaciju otvoriti dva puta istovremeno. Ovdje ponovno u pomoć priskače Mate 20 Pro, koji ti omogućuje stvaranje tzv. App Twin, odnosno duple aplikacije. Značajka je dostupna za ograničeni broj aplikacija, od kojih prevladavaju aplikacije društvenih mreža poput Facebooka, Instagrama i slično. Bez obzira na tvoj razlog, ovoj funkciji ćeš pristupiti na način:

Postavke> Aplikacije> Aplikacija blizanac

Ovdje će se prikazati popis aplikacija koje imaš na mobitelu, te koje aplikacije ova funkcija podupire. Odaberi željenu aplikaciju i slijedi upute.

06: Screen recorder / Snimka ekrana

Snimanje slike zaslona, odnosno screenshot je nešto na što smo navikli i što svi često koristimo - osobito korisnici društvenih mreža i poslovni korisnici. Međutim, ponekad je teško ili, pak, nemoguće poneku stvar prikazati samo statičnom slikom. Ovdje uskače Screen recorder koji je već ugrađen u Mate 20 Pro. Ova funkcija djeluje baš tako kako i zvuči: stvara video isječak svega što se događa na zaslonu. Do funkcije možeš doći na tri načina. Prvi: pritisni gumb za povećavanje glasnoće i gumb za zaključavanje zaslona. Drugi: otvori dio s obavijestima i na vrhu pronađi ikonu na kojoj piše Screen recorder. Treći: dva puta člankom prsta kucni na ekran telefona. Kada želiš zaustaviti snimanje, dodirni gumb u gornjem lijevom kutu.

07: Eye comfort / Prilagođavanje očima

O tome da li hladna plava svjetlost koja dolazi sa zaslona mobilnog telefona utječe na ciklus spavanja bilo je već puno rasprava. O trenutno aktualnoj hipotezi ne bi previše gubio riječi, no, spomenuo bih svoje iskustvo, koje je sljedeće: korištenje značajke Eye Comfort je za moje oči pravi melem.

Za početak, što je to uopće? Kao što sam spomenuo, hladna plava svjetlost, osobito navečer, može za oči biti neugodna. Ako zanemarimo utjecaj na zdravlje, koji je ili nije dokazan, činjenica je kako su topliji tonovi mnogo ugodniji za naše oči. Sve od svjetlosti plamena vatre pa do žarulja od volframovih vlakana - naše oči su u večernjim satima priviknute na topliju svjetlost. Funkcija Comfort Eye će boje na zaslonu telefona Mate 20 Pro promijeniti u toplije čime će se automatski postići veća ugoda za oči. Funkciju možeš uključiti tako da otvoriš obavijesti, te među ikonama pronađeš funkciju Eye Comfort. Intenzitet tog učinka možeš prilagoditi ako pođeš u postavke:

Postavke> Zaslon> Boja i prilagođavanje očima> Prilagođavanje očima

08: Voice wake up / Glasovno buđenje

Digni ruku u zrak ako si već ranije zametnuo telefon i pri tome je bio na tihom načinu rada. U tome slučaju ni poziv od strane vašeg prijatelja neće biti od neke koristi. Mate 20 Pro ima rješenje i za ovu boljku, a to je funkcija Voice wake up. To je funkcija koja stalno osluškuje tvoj glas i koja će reagirati kada čuje ključnu riječ, odnosno frazu. Mate 20 Pro ima zadanu frazu "OK Amy", a zatim slijedi naredba „Where are you?” (Gdje si?). Na žalost, telefon još uvijek ne razumije hrvatski jezik, tako da se zahtjevi moraju davati na engleskom jeziku. U svakom slučaju - ako je telefon u blizini i ako te je čuo, polako će početi emitirati sve glasniji zvuk. To će ti olakšati traženje telefona. Uključi značajku na način:

Postavke> Inteligentna pomoć> Glasovno upravljanje> Glasovno buđenje

09: Private Space/Privatni Prostor

Korisnici koji koriste telefon u poslovne i privatne svrhe oduševit će se značajkom koja se zove Private Space. Ona u praksi nudi vrlo jednostavnu funkciju: omogućuje vam da na telefonu imate dva odvojena zaslona, odnosno radne površine. Ne govorim o radnoj površini koja ima dvije ili više stranica. Govorim o dvije potpuno odvojene radne površine koje su zaključane otiskom prsta, odnosno različitim pinom. Tako, recimo, kažiprstom lijeve ruke možeš ući u jednu radnu površinu, a kažiprstom desne ruke u drugu radnu površinu. Ova značajka je odlična za odvajanje privatnih stvari od poslovnih, ili, pak, za zaštitu osjetljivog sadržaja kojeg imaš pohranjenog na mobitelu. Znaš već i sam, znatiželje oči u ruke su posvuda. Private Space uključi na način:

Postavke> Sigurnost i privatnost> Private Space

Ovdje uključi funkciju i slijedi upute.

10: Hi Vision prijevodi

Ponekad te jezična barijera može dovesti u neugodnu situaciju. Ovdje će ti pomoći funkcija Hi Vision, koja će prevesti tekst gotovo u stvarnom vremenu i to pomoću dviju neuronskih procesorskih jedinica koje su dio procesora Kirina 980, koji se krije unutar modela Mate 20 Pro. Ukratko, to je funkcija koja će zabilježi sliku uz pomoć kamere, te će na nju automatski primijeniti prijevod.

Funkciji ćeš pristupiti ako na početnom zaslonu rukom potegneš od sredine zaslona prema dolje. Otvorit će ti se traka za pretraživanje, a desno na njenom kraju pronaći ćeš malu ikonu koja će te odvesti do postavke Hi Vision. Ovdje možete odabrati prijevode, postaviti jezike i uživati u prijevodima.

1