Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Mate 20 Pro: prvi utisci

Huawei ForumHuawei Forum
edited Listopad 2018 Blog

Ako već dugo pratiš svijet pametnih telefona, vjerojatno će te teško išta iznenaditi. Veće baterije, veći zasloni, bolje kamere, najnovije verzije softvera... S vremenom sve to postane nekako prirodno samo po sebi, a na novosti više ne reagiraš s takvim uzbuđenjem kao nekada.
I zatim se pojavi Mate 20 Pro, i u sebi ponovno osjetiš onaj žar uzbuđenja, onaj iskreni entuzijazam koji je rezultat svega što je Huawei smjestio u ovaj elegantni kvadrat zaobljenih rubova.
Iako smo neka rješenja koja je donio Mate 20 Pro vidjeli već ranije, odgovorno tvrdim kako do sada još nikome nije pošlo za rukom zapakirati sve stvari na jedno mjesto, kao što je to uspjelo tvrtki Huawei.
Ako koliko-toliko pratiš svijet mobilne industrije, onda ti je popis specifikacija koje donosi Mate 20 Pro već poznat. No, za sve vas ostale, brzo ću ponoviti:

  • 8-* jezgreni procesor Kirin 980 s dvije neuronske jedinice za obradu algoritama umjetne inteligencije.
  • 6,39 inčni OLED zaslon sa zaobljenim rubovima i rezolucijom od 1440 × 3120 piksela.
  • 3D skeniranje lica za otključavanje zaslona i čitač otisaka prstiju ugrađen u zaslon.
  • Nova trostruka Leica kamera s ultra širokokutnim, širokokutnim i 3 x zum objektivom.
  • 6 GB radne memorije i 128 GB prostora za pohranu podataka, te mogućnost proširenja memorije pomoću nove nano kartice.
  • Velika baterija od 4,200 mAh koja će se, uz priloženi punjač od 40 W, u 30 minuta napuniti od 0 do 70 % svoje snage. Osim toga, baterija nudi i bežično punjenje, te obrnuto bežično punjenje, što znači kako pomoću modela Mate 20 Pro možeš puniti i druge mobilne uređaje (uz uvjet da podržavaju bežično punjenje).
  • Operativni sustav EMUI 9.0 koji se temelji na sistemu Android 9.0 Pie.

Ovo su samo neki od glavnih noviteta kojima Mate 20 Pro nadmašuje trenutno dostupne pametne telefone - savršen paket koji objedinjuje sve trenutno dostupne tehnološke mogućnosti na tržištu. Ovdje moram spomenuti i sve elegantne kombinacije boja, od kojih bih posebno istaknuo kombinaciju plave, ljubičaste i crne boje.

No, dovoljno o značajkama telefona. Ako želiš znati više, pogledaj 19. po redu #TechGenius video u kojem sam sve lijepo objasnio.

I nakon nekoliko dana provedenih s ovim pametnim telefonom i dalje mi se na licu pojavi veliki osmjeh svaki puta kada ga primim u ruke. Vjerojatno jer sam svjestan činjenice kako u ruci držim sve što će mi ikada zatrebati. Super kamera, baterija koja drži cijelu vječnost, kompaktno kućište s velikim zaslonom ... Nema situacije kojoj Mate 20 Pro ne bi bio izvrstan - bilo da igram napredne 3D igre ili obavljam "uredske" poslove.

Sučelje je također prošlo kroz puno manjih korekcija, što kao grafički dizajner itekako cijenim, jer upravo takvi kozmetički zahvati cijelom korisničkom iskustvu daju jedan sofisticirani osjećaj. Posebno me impresionirala mogućnost upravljanja telefona pomoću gesti. Time su tipke za navigaciju, ranije smještene na dnu telefona, izgubile svoju funkciju što automatski znači veći zaslon. Čitač otisaka prstiju je sada smješten ispod zaslona, odnosno u sam zaslon, čime se zaslon povećao i nekoliko milimetara u dijagonali.

Kada sam već kod čitača otisaka prstiju ... Iako mi je tehnologija koja omogućuje ovaj način otključavanja telefona potpuno jasna, priznajem kako je sam osjećaj poput kakve znanstvene fantastike. Jednako vrijedi i za drugi način otključavanja uređaja. U utoru se nalazi minijaturni projektor koji na lice projicira mrežu satkanu od točaka. Ta mreža točaka će se na licu deformirati, a upravo tu deformaciju će prepoznati IR kamera, te tako stvoriti 3D model lica. To znači kako je ovaj telefon praktički nemoguće prevariti slikom ili videozapisom tvojeg lica. Sigurnost na vrhuncu!

Još jedna suptilna promjena koja me je potpuno oduševila je zvučnik na donjoj strani telefona, koji se sada skriva u USB-C utoru. Ovo je malena stvar, ali pokazuje veliku snalažljivost inženjera koji rade za Huawei.
Ako si kreativac i voliš stvarati novi sadržaj, onda je nova ultra širokokutna kamera stvarno pravi dar s neba. Osobno se često nađem u kakvom malom kafiću ili usred prekrasnog krajolika i mogućnost hvatanja šireg kuta kadra je zaista super praktičan alat.

Umjetna inteligencija je također dobila ubrzanje, i to u obliku dodatne jezgre. Što to dugoročno točno znači, za sad je teško reći, iako je jasno kako će telefon raditi jednakom brzinom još dugo nakon njegovog prvog korištenja. Međutim, prava moć umjetne inteligencije leži u potencijalnim aplikacijama virtualne i proširene stvarnosti. Pred nama je uzbudljivo razdoblje koje će donijeti još više nezamislivih obrata.
Mogao bih cijeli dan pisati o tome čime me novi Mate 20 Pro telefon oduševljava, no, sve to ćemo Pero i moja malenkost detaljnije obraditi u videozapisima koji slijede. Tvoji prijedlozi i ideje su, kao i uvijek, dobrodošli. Zato nam ostavi svoj komentar na YouTube-u ili Facebooku!

0