Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Mate 20 Pro: prvi dojam

Huawei ForumHuawei Forum
edited Listopad 2018 Blog

Čini mi kako sam se tek jučer vratio iz Münchena i u ruci stiskao svoj Mate 10 Pro. Projurila je godina dana, a ja stojim tek nekoliko koraka od mjesta na kojem je bio predstavljen novi Mate 20 Pro. Ovo su moji prvi dojmovi o novom telefonu koji je predstavio Huawei.

Dizajn

Naravno, čovjek se uvijek prvo upoznaje s vanjskim dijelom uređaja - Mate 20 Pro nastavlja tamo gdje su završili Mate 10 Pro i P 20 Pro. Novi Mate nadograđuje dizajn sa zaobljenim OLED zaslonom s većom razlučivošću i relativno velikim zarezom koji je rezultat nove tehnologije koja se krije u njemu. Mate 20 Pro pruža višu razinu sigurnosti pomoću 3D skeniranja lica.

Osim što je novi zaslon zakrivljen, prekriva još veću površinu prednje strane telefona. Razlog tome je što je čitač otisaka prsta sada ugrađen u sam zaslon. Tako je, dobro ste pročitali – čitač otisaka prsta je sada ugrađen u sam zaslon. Čitač je označen posebnom ikonom na koju jednostavno položite prst i telefon će se magično otključati.
Pored klasične plave i zelene, Mate 20 Pro ima, baš kao i P20 Pro, svoju verziju Twilight boje. U svakom slučaju, izgleda vrlo elegantno.

Još jedna markantna stvar koju ćete odmah primijetiti je nova trostruka kamera, koja je sada smještena na sredinu stražnje strane telefona u obliku kvadrata. Huawei je ideju za dizajn uređaja dobio od tvrtke Porsche Design, s kojom surađuje već dulje vrijeme. Nova trostruka kamera donosi značajnu inovaciju: umjesto dva širokokutna fotoaparata (CB i RBG) i dodatne kamere za zumiranje, sada se na uređaju nalaze ultra širokokutna, širokokutna i zum kamera. To je ono što sam najviše čekao jer će mi dodatno olakšati stvaranje sadržaja.

Pobjeda!

Pod pokrovom telefona

Najuzbudljiviji dio novog pametnog telefona skriven je u njegovom kućištu. Huawei je ove godine na IFA tehnološkom sajmu predstavio novi procesor, Kirin 980. Proizveden je sedam milimetarskom nano-tehnologijom. U praksi to znači kako su elementi (tranzistori) u procesoru manji i troše manje energije, te se na istu površinu može smjestiti više tranzistora. Jednostavnije rečeno, to znači veći kapacitet telefona i manju potrošnju baterije. Ovo je svakako očekivani napredak.
Kirin 980 donosi još nekih važnih novosti. Prva je novi ISP koji brine za bržu obradu fotografija, a od sada i videozapisa. Pri snimanju video zapisa dodatno pomaže i umjetna inteligencija koju pokreću dvije neuronske jedinice za obradu podataka( prethodnik je imao samo jednu).

Na zaslonu

Ono što će, osim vanjštine uređaja, pritegnuti pozornost je EMUI 9.0 koji temelji na Androidu 9.0 (Pie). Ovdje ima poprilično noviteta, zato ću ih ostaviti za svoje buduće sadržaje – no, ovako na brzinu … Postavke su pojednostavljene (ali još uvijek omogućuju detaljnije upravljanje uređajem), uključen je Digital Wellbeing koji vam pomaže pri racionalnijem korištenju telefon, te na kraju, nova zvučna shema.

Baterija

Ove godine je još veća i može zadržati čak 4.200 mAh naboja. Pomoću brzog načina punjena, može se napuniti do 70% za 30 minuta. Tu je i nova značajka – bežično punjenje koje nudi još jedan super trik, a to je obrnuto bežično punjene. O čemu se ovdje točno radi? Zamislite da vaš Mate 20 Pro ima punu bateriju, no baterija telefona vašeg prijatelja je skoro prazna. Jednostavno spojite poleđine dva telefona i Mate 20 Pro će ga početi puniti. Naravno, uz uvjet da telefon vašeg prijatelja također podržava bežično punjenje. Super, zar ne? Inače, bežični način punjenje je također idealan za punjenje raznih dodataka.

Toliko o prvim dojmovima. U tjednima koji slijede ću svakako podrobnije predstaviti sve detalje novog Mate 20 pro telefona.

Pozdrav iz Londona!

0