Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Postani i ostani fit uz pomoć tehnologije

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Posljednjih godina opažamo sve veći rast trenda zdravog načina života. Dobar dio ovog trenda zauzimaju i sportske aktivnosti, što je naravno odlična vijest jer postati i ostati fit je vrlo važno za zdravlje svakog pojedinca. Mnogi si u toj želji za zdravijim načinom života već pomažu tehnologijom, dok se drugi malo nećkaju zbog velike ponude koja se nudi u trgovini aplikacijama. Zato ćemo danas pogledati, kako sam se ja uhvatio tog problema.

Aplikacije

Osobno preferiram trčanje, a do nedavno mi je pri tome pomagala aplikacija Endomondo, koja je ujedno i jedna od prvih aplikacija koje sam isprobao. Endomondo je besplatna aplikacija koja bilježi široki spektar sportskih aktivnosti. Osim toga, aplikacija će podijeliti tvoje sportske aktivnosti na društvenim mrežama - naravno, ako to želiš. Kupiš li, pak, dodatne značajke, aplikacija će te voditi i kroz postupak pojedinih vježbi. Jedan od razloga zašto sam se odlučio za aplikaciju Endomondo je također njeno lako povezivanje s aplikacijom MyFitnessPal, a koja bilježi unos kalorija.

Mršavljenje je u osnovni jednostavna računica: potrošiš više kalorija nego ih uneseš u organizam. Tako će MyFitnessPal od tvoje dnevne kvote kalorija (kvotu si zadaješ sam) oduzeti kalorijsku vrijednost hrane koju si taj dan konzumirao, dok će aplikacija Endomondo potrošene kalorije tjelovježbom dodati kvoti tvojih dnevnih kalorija. Tako ćeš uvijek znati što smiješ i što ne, odnosno znat ćeš koliko kalorija si potrošio i koliko ih još smiješ unijeti u organizam. Aplikacija MyFitnessPal ima još jednu odličnu funkciju, naime, pomoću nje možeš skenirati barkod bilo kojeg prehrambenog proizvoda, a aplikacija će ga automatski pronaći u svojoj bazi i zabilježiti njegovu kalorijsku vrijednost.

Nedavno sam se prebacio na korištenje aplikacije Runtastic. Razlog za prebacivanje na ovu aplikaciju je korištenje pametnog sata Huawei Watch 2, no, o njemu ću nešto kasnije. Runtastic je vrlo sličan aplikaciji Endomondo i hrpi drugih aplikacija, te moram priznati kako je danas teško pogriješiti u izboru takvih aplikacija. U većini slučajeva se razlikuju samim korisničkim iskustvom (koliko su praktične za upotrebu), a sam princip djelovanja je uglavnom isti. To se posebice odnosi na rekreativne sportaše koje zanimaju značajke poput vremena, tempa i GPS praćenje lokacije. Ovdje ću spomenuti još dvije popularne aplikacije Strava i Runkeeper.

Ako u džepu nosiš neki od Huawei telefona, na njemu ćeš pronaći već ugrađenu aplikaciju Health (Zdravlje), koja će zabilježiti sve gore spomenuto i još više, a o čemu ću nešto kasnije.

Vjerojatno ćeš često mijenjati aplikacije i zbog toga ćeš se naći u dilemi kako prenijeti podatke s jedne aplikacije na drugu. Ovdje će odlična pomoć biti Google Fit. Iako Google Fit može bilježiti vježbe, njegova dodana vrijednost leži u činjenici što se može povezati s većinom aplikacija za vježbanje i time sačuvati sve tvoje podatke. Tako ćeš sve informacije, bez obzira na aplikaciju koju koristiš tijekom vježbanja, imati sakupljene na jednom mjestu. Zato bih preporučio da prilikom odabira aplikacije za trening unaprijed provjeriš može li se povezati s aplikacijom Google Fit.

Dodaci

Tjelovježba uz pomoć aplikacije je odlična stvar, no brzo će ti postati jasno kako trčanje uokolo s telefonom u ruci i nije baš najpraktičnija stvar. Zato sam nedavno sve svoje tjelesne napore počeo pratiti pametnim satom Huawei Watch 2. Prije svega je idealan zbog mogućnosti povezivanja s GPS satelitima što znači kako svoj trening mogu obaviti bez korištenja telefona. To je ujedno i razlog zašto sam s aplikacije Endomondo prešao na korištenje aplikacije Runtastic.

Naime, Endomondo ne može koristiti ugrađeni navigacijski modul, dok Runtastic djeluje neovisno od toga i tako bilježi podatke lokacije direktno s pametnog sata. Također može učitati i tvoj popis za reprodukciju glazbe s aplikacije Google Play Music, koju zatim slušam pomoću Bluetooth slušalica koje sam prethodno povezao sa svojim pametnim satom. Tako imam glazbu i praćenje tjelesne aktivnosti na svojem zapešću, dok se telefon odmara kod kuće. Dodatan bonus je i praćenje otkucaja srca koje pruža Huawei Watch 2.

Naravno, sve ovo je odlično, no, puno nas želi znati da li smo tjelovježbom izgubili i pokoji kilogram. Ovdje na red dolaze pametne vage, koju u svojoj ponudi ima i Huawei. Pametna vaga će se putem Bluetooth veze povezati s pametnim telefonom, te će preko aplikacije Huawei Health (Zdravlje) bilježiti težinu i postotak tjelesne masti. Ovu aplikaciju je također moguće povezati s aplikacijom Google Fit što znači kako sve podatke možeš imati pohranjene na jednom mjestu.

GPS, GLONASS, Galileo

Još jedan odličan razlog zašto su Huawei pametni telefoni izvrsni za rekreaciju krije se u tehničkim detaljima. Volimo reći kako za navigaciju koristimo GPS, što je, naravno, posve točno. No, možda ne znaš kako je GPS komercijalni naziv za američki navigacijski sustav: Global Positioning System. To je satelitski sustav koji se nalazi u orbiti Zemlje i koji pomaže odrediti tvoju lokaciju na površini našeg planeta. Međutim, to nije jedini sustav koji djeluje i kruži oko Zemlje. Ovdje su i ruski GLONASS (Global Navigational Sputnikovaya Sistema) i europski Galileo (nazvan po talijanskom astronomu). GPS i GLONASS podržani su od većine pametnih telefona Huawei, dok se napredniji modeli mogu povezati i sa sustavom Galileo (Huawei Mate 10 Pro bio je ujedno i prvi pametni telefon koji je se je povezao s tim sustavom).

Sve što sam upravo rekao znači kako je određivanje lokacije tijekom trčanja uz pomoć pametnih telefona Huawei još preciznije. To će posebice dobro doći kod trčanja po slabom vremenu ili po gustim šumama i slično.

Sažetak

Odabir aplikacije za praćenje tvoje tjelesne aktivnosti je prvenstveno stvar osobne odluke, a ako se odlučiš za bilo koju od spomenutih u tekstu zaista nećeš pogriješiti. Svim korisnicima pametnog telefona Huawei za početak preporučujem korištenje aplikacije Huawei Health (Zdravlje). S vremenom ćeš ionako shvatiti što ti je potrebno i koja aplikacija će ti biti od najveće koristi. Podatke je najpametnije imati sakupljene na jednom mjestu i ovdje zaista toplo preporučujem aplikaciju Google Fit. Za nadogradnju možeš koristiti pametne satove kao što je Huawei Watch 2 ili specijalizirane sportske satove, no pri tome ćeš biti ograničen na korištenje aplikacija koje nude proizvođači takvih satova. Sve ovo će ti pomoći u borbi za zdraviji način života, a vjerojatno će doći i kao dobro ohrabrenje da tako nastaviš i dalje.

0