Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Isprobali smo GPU Turbo!

Huawei ForumHuawei Forum
Ostalo

Tijekom kolovoza krenula su prva ažuriranja GPU Turbo, a koja su se nastavila u mjesecima koji su nam uslijedili. Neka od ažuriranja pristizati će još tijekom listopada i studenog, pa tako ako ste na listi podržanih uređaja, a GPU Turbo još nije stigao – ne očajavajte :wink:

No, tko čeka, taj i dočeka, pa smo tako i mi primili svoje ažuriranje :smile:
Znatiželjan kakav jesam, odlučio sam odmah isprobati koje mogućnosti donosi GPU Turbo i kakvi su rezultati.

Sve to čeka vas u nastavku ovog teksta, stoga, čitajte do kraja :wink:

Što je točno GPU Turbo?

Mnoge je vijest o dolasku GPU Turba na Huawei pametne telefone zbunila. Neki su pomislili da je to neki dodatak, neki da je riječ o možda kakvom uređaju. No, krenimo redom. GPU je inače skraćenica od "Graphic Processing Unit" ili jednostavnije, procesora koji obrađuje grafičke zadatke na vašem telefonu. Isto kao i u računalu, grafička jedinica zadužena je za fluidno igranje, ali i svaku drugu obradu grafike na telefonu. I dok će jednostavne igre zahtijevati manje resursa, one zahtjevnije itekako će opteretiti GPU na telefonu. Kako će „sirova“ procesorska snaga raspolagati resursima i optimizirati igru, uvelike ovisi o softveru zaduženom za taj zadatak. Huaweijev tim softverskih inženjera je zasukao rukave i napravio GPU Turbo koji je u suštini novi softver kojim se optimizira rad 3D aplikacija tj. igara na određenim tipovima telefona. U teoriji to znači bolje performanse u igrama, kao i trajanje baterije, jer je glavni procesor rasterećeniji, a onaj grafički bolje raspolaže resursima. Kako se međutim pokazao u praksi?

Carevo novo ruho

Nakon što nadogradnja bude dostupna, stići će vam obavijest kako vam je stigao GPU Turbo. Po instalaciji na telefonu ćete dobiti aplikaciju pod nazivom Game Suite iz koje ćete pokretati igre koje želite pokreniti u GPU Turbo modu. Zanimljivo je kako ako to baš želite, igre možete pokretati i bez GPU Turbo optimizacije. Pokretanjem Game Suite dobivamo spisak igara, a ako koje kojim slučajem nema, jednostavno klikom na „+“ ćemo je dodati. U donjem dijelu zaslona imamo dvije opcije: prva je opcija mijenjanja performansi telefona (na Gaming, Smart i Power Saving mod), a druga je Uninterrupted Gaming koja je uključena automatski, a služi za eliminiranje svih notifikacija koje mogu ometati vaše uživanje u igrama na telefonu (pozivi, alarmi i obavijesti).

Vežite se, polijećemo!

Za potrebe testiranja odlučili smo se za 5 popularnih igara. Uvjeren sam da možda neke, a možda i sve :smile: neki od vas već igraju. Mojih pet odabranih su:

1. PUBG
2. FIFA Mobile
3. Asphalt 9
4. Iron Blade
5. Tekken

Za testiranje igre koristio sam softver naziva GameBench. Programčić je to koji će vam pomoći u testiranju performansi telefona u igrama. Program je namijenjen baš za provođenje gamerskih testova, a pored obilja mogućnosti, nama najvažnija je ona koja broji sličice :wink: Dakako, riječ je o sličicama koje naš zaslon prikazuje u igri po sekundi. Što je ova brojka veća, to je iskustvo igranja bolje.

Testovi

Prva igra koju sam pokrenuo je legendarni port sa PC-a PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds). Ispod možete vidjeti video zapis u kojem se vidi usporedba s isključenim i uključenim GPU Turbom:

Možda vam se u prvi mah ne čini da postoji vidna razlika, ali rezultati testa pokazuju drugačije. Pogledajte screenshotove ispod:

Bez GPU Turba:

Sa GPU Turbom:

Iako je prosječan FPS stao na odličnih 30 sličica u sekundi u oba slučaja, za divno čudo stabilnost FPS-a (varijacije tj. povećanje i smanjenje FPS-a tokom igranja) je bila nešto veća kada je GPU Turbo bio isključen! Čudno. No, sa druge strane PUBG preko GPU Turbo moda je opterećivao glavni procesor tek 0,04% što je višestruko manje u odnosu kada je isključen! Također potrošnja baterije je za koji postotak manja - što i nije tako loše s obzirom da je u gaming modu potrošnja baterije na maksimumu!

Druga igra na testu je bila FIFA Mobile. Najvažnija sporedna stvar na svijetu je doživjela renesansu na telefonima! Igra je radila nešto bolje bez GPU Turbo moda što pokazuju i testovi, kao i video. Opravdanje leži u tome da je očigledno ova igra loše optimizirana za GPU Turbo.

Bez GPU Turba:

Sa GPU Turbom:

Novi Asphalt u verziji 9 je treća igra koju smo testirali. Svako tko je imao iole jači telefon barem je jednom probao neku verziju Asphalta, vožnje čiji se nastavci pojavljuju gotovo kada i nove verzije Androida. Ova je igra iskoristila sve prednosti GPU Turba.

Iako je prosječni FPS za samo za jednu sličicu veći, stabilnost je 79% u slučaju GPU Turba, što je gotovo 13% više nego bez njega!

Bez GPU Turba:

Sa GPU Turbom:

Iron Blade je vrhunska igra koja objedinjuje arkadne elemente (hack & slash) sa elementima RPG-a na malom ekranu. Vrlo je popularna jer su nivoi kratki.

GameBench je pokazao da su opterećenje procesora i potrošnja memorije znatno veće u slučaju kada se ne koristi GPU Turbo.

Bez GPU Turba:

Sa GPU Turbom:

Tekken je bio peta igra na našem testu. Igra ima dugu povijest koju vuče još sa konzola. Na oko igra nije pokazivala nikakve razlike bez GPU Turba i sa njim:

No, sa uključenim GPU Turbom je manje opterećenje procesora, a igra je radila u oba slučaja sa fantastičnih prosječnih 59 FPS.

Bez GPU Turba:

Sa GPU Turbom:

Zaključak
Iako će netko na prvu zaključiti kako je napredak malen, pogled valja imati malo i u budućnost. Igre su radile stabilnije, a uvjeren sam da će s novim igrama i optimizacija, odnosno mogućnosti GPU Turba biti znatno bolji.

Što vi mislite o GPU Turbo? Jeste li ga već isprobali? :smile:

Lijep pozdrav,
Marin
Huawei Forum tim

0