Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

10 trikova za snimanje atraktivnijih fotografija mobitelom

Huawei ForumHuawei Forum
Blog

Ovoga puta sam pročešljao internet kako bi pronašao 10 najboljih trikova koji će tvoje fotografije snimljene mobitelom učiniti još atraktivnijima. Radi se o vrlo jednostavnim trikovima pomoću predmeta koje zasigurno već imaš u kući. Kako bi lakše vizualizirao ono o čemu pričam u ovome blogu, predlažem da obavezno pogledaš 14. po redu #TechGenius video.

1: Filteri u boji
Filteri u boji će tvojim fotografijama dodati jednu posve novu dimenziju. Sve što moraš napraviti je pronaći malo prozirniju plastičnu vrećicu ili komad folije, te vodootporne flomastere. Flomasterima prošaraj ili oboji plastičnu vrećicu, odnosno foliju, postavi je pred objektiv telefona i počni fotografirati. Portreti, arhitektura i sve ostalo će zaživjeti u potpuno novom svjetlu, odnosno bojama.

2: Reflektor
Profesionalni fotografi često koriste reflektor kako bi dodatno osvijetlili svoj subjekt. Iako su, u pravilu, profesionalni reflektori relativno jeftini, možeš se poslužiti i bilo kojom bijelom površinom koju pronađeš u svojem domu. Veliki komad bijelog papira, komad stiropora, bijela majica, plahta, platno ... Bilo što bijele boje. Ovdje bi ti dobro došla i mala pomoć, tj. osoba koja će držati reflektor, odnosno u ovome slučaju bijelu površinu po tvojem izboru.

3: Makro filter uz pomoć vode
Iako modelom telefona P20 Pro možeš bez problema snimati makro fotografije (fotografije malih predmeta izbliza), pomoću samo jedne kapljice vode možeš postići još bolji učinak. Na leću objektiva kapni kapljicu vode i počni istraživati mikro svijet. Cvijeće, lišće, pukotine u betonu … Ovaj način fotografiranja otvorit će ti vrata u jedan potpuno novi svijet. I naravno, ne trebaš brinuti za svoj telefon jer model P20 Pro ima povećanu otpornost na vodu i prašinu što znači kako mu pokoja kapljica vode neće nimalo naštetiti.

4: Polarizirajući filter
Polarizacijski filteri propuštaju svjetlo u samo jednom smjeru. To znači kako su idealni za situacije u kojima se javlja mnogo neugodnog odsjaja: snijeg, vodene površine, refleksija stakla ili metalnih površina. Kupnja namjenskog filtera za profesionalne fotoaparate je vjerojatno preskupa ideja, zato upotrijebi svoje naočale s polarizacijskim staklima. Ako nisi siguran da li tvoje naočale imaju takva stakla, upotrijebi ovaj jednostavan trik. Postavi naočale ispred kakvog uključenog LCD ekrana i ako u nekom trenutku slika postane vrlo tamna ili crna, znači kako su stakla na tvojim naočalama polarizacijska.

5: Retro učinak pomoću ženskih najlonskih čarapa
Ok, znam kako se ovdje pomalo spuštamo u bizarne vode, no, nemoj odustati. Posudi od svoje mame, sestre ili djevojke obične najlonske čarape te ih napni preko objektiva kamere. Tako ćeš dobiti mekanu fotografiju s ispranim bojama što je odlično za sve ljubitelje ovakvih efekata.

6: Refleksije u boji pomoću CD diska
Kada je vani sunčano možeš koristiti običan CD disk i dobiti super efekt refleksije boja. Naravno, ako uspiješ uloviti pokoju sunčevu zraku. Znaš li uopće što je CD disk? Oprosti, moram provjeriti jer su danas ovakve stvari već vrlo rijetke xD. Dakle, pomoću CD diska pokušaj uloviti sunčeve zrake, te ih usmjeri prema subjektu. Efekt je predivna refleksija boja. U slučaju da je vani oblačno, posudi telefon svojeg prijatelja i pomoću svjetiljke mobitela osvijetli CD disk kako bi postigao isti učinak.

7: Panoramska fotografija
Činjenicu kako telefonom P20 Pro možeš snimati fotografije panorame vjerojatno ne treba posebno naglašavati, za ne? Što ako ti otkrijem jedan kreativan trik, pomoću kojeg će tvoje fotografije panorame postati nešto sasvim drugo? Ideja je sljedeća: zamoli prijatelja da tvojim telefonom snimi fotografiju panorame. Za to vrijeme postavi se u kadar i poziraj. Kada prijatelj snimajući panoramu mobitelom stigne do tebe, neka zastane, a ti za to vrijeme zaokruži oko njega u suprotnom smjeru i zauzmi novu pozu malo dalje od prethodne (ovo je malo teško objasniti, zato te još jednom pozivam da pogledaš 14. Tech Genius video). Ovaj trik ponavljajte što je duže moguće. Rezultat je fotografija panorame gdje se pojavljuješ u različitim pozama na različitim mjestima istovremeno. Vjeruj mi, jako zabavno!

Još jedna stvar, znaš li kako s P20 Pro možeš snimiti i okomitu panoramu? U načinu rada Panorama – dolje desno – pronaći ćeš ikonu kruga sa strelicama lijevo i desno. Pritiskom na ovu tipku će se smjer snimanja panorame promijeniti u okomitu. Idealan alat za snimanje visokih zgrada ili za malo drugačiji portret.

8: Horizont
Ako postoji jedna stvar zbog koje mi se digne pritisak u glavi, to su definitivno fotografije na kojima horizont nije ravan. Najviše trpim ljeti kada gledam tuđe fotografije s mora. Možete mi reći kako imam lagani kompulzivno – opsesivni poremećaj, ali zaista nema razloga za snimanje takvih fotografija. U postavkama kamere uključi mrežu koja će ti pomoći zadržati ravan horizont. Napredniji korisnici se mogu, osim mrežom, poslužiti i Fibonaccijevom spiralom ili mrežom koja pronalazi zlatni rez fotografije.

9: Selfie
Svi volimo selfije i svi znamo kako se potajice sviđaju i tebi. OK, šalu na stranu – jesi li ikada pokušao snimiti selfie s glavnom kamerom na stražnjoj strani telefona? Zaista nije jednostavno pritisnuti na tipku za snimanje fotografije kada uopće ne vidiš što radiš, zar ne? P20 Pro ti omogućuje snimanje fotografija pritiskom na tipku za kontrolu glasnoće što će ti definitivno olakšati ovu cijelu selfie stvar. Druga mogućnost je isto vrlo jednostavna. Na mobitel spoji slušalice, te za okidanje selfija upotrijebi tipke za upravljanje glasnoćom na slušalicama.

10: Prizma
Ako imaš djecu ili si dijete u srcu, onda doma zasigurno imaš i pokoju prizmu. U slučaju da je, ipak, ne pronađeš, možeš je vrlo jeftino kupiti u trgovini s dječjim igračkama ili trgovini s artiklima za uređenje doma. Dakle, prizmu postavi ispred objektiva kamere i na vrlo jednostavan način dočaraj predivan kaleidoskopski efekt. Ovaj trik je odličan i kod snimanja video materijala, a same kreativne mogućnosti su ovdje beskrajne.

0