Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

Kako napraviti bolju Instagram priču?

Huawei ForumHuawei Forum
edited Kolovoz 2018 Blog

Instagram je u posljednje vrijeme postao izuzetno popularna društvena mreža i to zahvaljujući novim funkcijama. Trenutno najpopularnija funkcija je zasigurno Instagram Story, odnosno Instagram priča, koja omogućuje objavljivanje fotografija i kratkih video isječaka iz života pojedinca ili nekog brenda. Neki korisnici su pri kreiranju tog sadržaja uspješniji od drugih, zato ću danas govoriti o tome kako napraviti bolju, odnosno publici privlačniju Instagram priču.

Priprema materijala

Kao što sam naziv kaže (Instagram priča), prije svega trebaš priču - nešto što želiš reći ljudima koji te prate na Instagramu. Iako je taj dio sasvim očit, neki ignoriraju ovaj aspekt i objavljuju nasumične trenutke koje gledatelji teško mogu staviti u smisleni kontekst. Upravo u tome leži razlog slabog interesa za takve objave, naročito za nove pratitelje koji te još nisu dobro upoznali. Priča je stoga osnova koja će poslužiti kao temelj za stvaranje sadržaja. Pri tome nemoj zaboraviti kako svaka priča ima svoju glavu i rep: uvod, zaplet i zaključak.

Sada kada u glavi imaš pripremljenu priču koju želiš ispričati, dobro je započeti s jednostavnim uvodom. Uzmi telefon u ruke i gledajući u kameru telefona jednostavno reci što radiš i u što ljudi koji te prate trenutno gledaju. Super! Sada imamo uvod. Pri tome bi bilo pametno da sadržaj snimaš koristeći kameru telefona, a ne direktno putem aplikacije Instagram. To će ti dati veću kontrolu nad snimljenim sadržajem, no o tome ću nešto kasnije.
Nakon uvoda je preporučljivo pokazati gdje se trenutno nalaziš. Time ćeš svoju priču postaviti u prostor što će gledatelju automatski dočarati određenu atmosferu, a samim time će se lakše uživjeti u ono što pokazuješ i govoriš. Pri tome nemoj zaboraviti na dinamiku. Pronađi različite kutove snimanja i koristi zumiranje kako bi se približio udaljenim objektima i zgradama (Huawei P20 Pro će ti pri tome pomoći s 3 × optičkim i 5 × hibridnim zumom, a istovremeno će ti garantirati odličnu kvalitetu slike).

Dinamičnost ćeš postići i snimanjem svojeg kretanja na lokaciji. To može biti kratki isječak kretanja tvojih nogu ili dulja šetnja po ulici. Kasnije ću reći nešto o aplikaciji pomoću koje možeš ubrzati razvoj događaja, no želiš li upravo suprotan efekt, možeš koristiti super usporeno snimanje (Super Slow Motion), funkciju koja će ti dati uvid u trenutke koje si možda nepažnjom propustio - prskanje vode iz fontane, let prestrašenog goluba, vijorenje zastave... Takvi i slični prizori savršena su prilika da iskoristiš snimanje s 960 sličica u sekundi koje nudi telefon P20 Pro.

Nemoj zaboraviti na funkciju Timelapse koja bilježi fotografije u određenom vremenskom intervalu. Tako, primjerice, možeš snimiti vrevu grada ili jureće automobile (pri tome nemoj zaboraviti koristiti stativ). Dobra vijest je kako će P20 pro snimljeni materijal automatski pretvoriti u videozapis.

Uređivanje materijala

Kada snimiš sav potreban materijal, počinje uređivanje. Video isječke možeš skratiti na jednostavan način pomoću aplikacije Google Photos. Nemoj zaboraviti kako Instagram priča traje svega 15 sekundi, zato je ovu brojku dobro imati u glavi svaki puta kada želiš skratiti video isječak. Upravo to je razlog zašto je sadržaj pametno snimati pomoću ugrađene kamere telefona, a ne putem Instagrama – možeš izrezati dio koji ti se ne sviđa i samim time na bolji način ispričati svoju priču.

Sada se vraćam na prije spomenute dulje snimke. Ovdje preporučujem aplikaciju Microsoft Hyperlapse. Ova aplikacija će ubrzati snimku na lijep i gladak način čime će tvoj sadržaj dobiti na atraktivnosti. Siguran sam kako će se mnogi pitati kako ti je to uspjelo. :smile:

Ubrzani isječci, oni snimani timelapse metodom, kao i usporeni snimci, često mogu biti dosadni jer nemaju zvuk. Za ovaj problem preporučujem aplikaciju InShot koja nudi knjižnicu besplatne glazbe kojom možeš obogatiti svoje video zapise. U spomenutoj aplikaciji možeš također dodatno obrezati usporene, odnosno ubrzane snimke i time postići bolju fluidnost svoje priče.

Što se tiče samih fotografija, najbolje je da ih urediš prema svojim željama. Na telefonu P20 Pro možeš koristiti aplikacije kao što su so Snapseed, Adobe Lightroom ili Google Photos. Nakon uređivanja fotografija, upotrijebi aplikaciju UnFold pomoću koje možeš kreirati različite kolaže, dodati elegantne okvire, te tekst za svoju Instagram priču. Mogućnosti je zaista puno, a tvoja priča će gledateljima zasigurno postati privlačnija i zanimljivija.

Objavi svoju Instagram priču

Sada kada su svi tvoji materijali lijepo uređeni, vrijeme je da ih objaviš na svojem Instagram profilu. Moram priznati kako me jako zanima što će nastati na temelju ovih uputa i savjeta, zato objavi svoju Instagram priču, te u njoj obavezno označi Instagram profil Huawei Hrvatska i dodaj #TechGenius.

0