Pravila o kolačićima

Ova web stranica koristi kolačiće za bolji doživljaj, značajke društvenih medija i analizu prometa. Dajete pristanak na naše kolačiće ako nastavite koristiti ovu web stranicu. Saznajte više o pravilima o kolačićima ovdje
Potvrdi

10 savjeta koja trebate znati o fotografiranju telefonom u mraku

Huawei ForumHuawei Forum
edited Kolovoz 2018 Blog

Fotografija je u suštini samo crtanje, odnosno slikanje pomoću svjetla i zato je upravo tama njezin najveći neprijatelj. No, ta situacija, u kojoj često posrnu čak i profesionalni fotografi, s napretkom mobilne fotografije postala je mnogo jednostavnija čak i za one koji nisu toliko vješti u fotografiranju.

Telefon P20 Pro ima ugrađenih više funkcija koje uvelike olakšavaju snimanje fotografija nakon zalaska sunca. Pri tome se telefon oslanja na kombinaciju tehnologija: sve od trostruke kamere pa do umjetne inteligencije. Tehnološki su ova rješenje vrlo složena, no u praksi su vrlo jednostavna za korištenje.

Savjet br. 1: Light painting, odnosno slikanje svjetlom

Ako sam ranije spomenuo kako je fotografija samo slikanje svjetlom koje padne na senzor fotoaparata, u svijetu fotografije zapravo postoji tehnika koja se zove Light painting, odnosno, slikanje svjetlom. P20 Pro ima ugrađen poseban način koji u zraku lovi tragove svjetla samog izvora svjetlosti.

Otvori aplikaciju fotoaparata i odaberi opciju Više, a zatim Svjetla slika. Unutar ovog načina postoji više opcija, no u ovom slučaju ti je potreban način Svijetli grafiti. Sve što moraš je postaviti telefon na stativ i pritisnuti gumb za snimanje. Telefon će početi sakupljati podatke, a ti se možeš postaviti pred objektiv, uključiti svjetiljku i početi slikati po zraku. Pazi samo da si zaista u dubokom mraku. Ovdje moraš malo eksperimentirati kako bi vidio koji pokreti izgledaju najbolje na konačnoj fotografiji. Kada završiš, prošetaj do telefona i pogledaj konačni rezultat.

Savjet br. 2: Stativ ili noćni način

OK, ovaj savjet je možda malo očit, no činjenica je kako nedostatak svjetla predstavlja problem za senzore fotoaparata. U momentima kada manjka svjetla, produžuje se vrijeme snimanja slike. To u praksi znači zamagljene slike s kojima smo se u nekom trenutku ama baš svi susreli. Rješenje leži u korištenju stativa. Glede na to kako su današnji telefoni lagani, možeš upotrijebiti i najjeftiniji stativ, no isti mora imati nosač na koji možeš namjestiti telefon. Odavde je sve lako. Pronađi kadar i snimaj. Ono po čemu se P20 Pro posebice razlikuje od drugih telefona je u tako zvanom noćnom načinu rada.

U aplikaciji fotoaparata izabereš način rada Noć i počneš fotografirati. Pri tome će ti pomoći umjetna inteligencija u obliku tehnologije AIS, odnosno smirivanje slike uz pomoć umjetne inteligencije. To znači kako možeš fotografirati u mraku bez potrebe za stativom. Drži P20 Pro rukom što je moguće mirnije, a umjetna inteligencija će se pobrinuti za sve ostalo. Sve do nedavno ova opcija je bila nemoguća na bilo kojem telefonu.

Savjet br.3: Improvizirani stativ

Vrlo je mala vjerojatnost kako sa sobom baš uvijek nosiš stativ Zato je super znati malo improvizirati. U tvoj blizini se sigurno nalazi kakav veliki i teški objekt na koji možeš nasloniti telefon. U ovakvim slučajevima su prikladne i ograde dvorišta, drveće, kamenje, novčanici, naprtnjače.... Međutim, ovdje postoji problem jer ti objekti obično ne nude savršeno čvrsto prianjanje. To znači kako ćeš pri pritisku na gumb snimanja vjerojatno pomaknuti telefon, a za rezultat ćeš imati mutnu sliku. Ovdje će ti P20 Pro pomoći na dva načina.

Prvo rješenje je korištenje timera ili snimanje s vremenskim odmakom. U aplikaciji fotoaparata pritisni ikonu zupčanika u gornjem desnom kutu i pronađi opciju Mjerač vremena. Postavi željeno vrijeme i telefon će snimiti fotografiju po isteku određenog broja sekundi.

Drugo, prikladnije rješenje je korištenje glasovne naredbe. P20 Pro sluša i kada čuje riječ Cheese, snimit će fotografiju. Kako bi aktivirao tu značajku, vrati se na postavke koje su skrivene ispod ikone zupčanika u aplikaciji fotoaparata u gornjem desnom kutu. Ovdje pronađi i uključi postavku Kontrola zvuka. Sada možeš reći Cheese i telefon će snimiti fotografiju.

Savjet br. 4: Koristi postojeće izvore svjetlosti

Kada sunce zađe, upale se svijetla grada, zabliješte neonski natpisi i ostali svjetleći predmeti koji će poslužiti kao izvrstan izvor svjetlosti za fotografiranje. Međutim, ova vrsta svjetlosti obično ima jedan problem, a to je boja. Žute natrijeve ulične lampe, plava i zelena boja neonskih i ostalih svjetala mogu ostaviti nimalo lijep trag na tvojoj fotografiji. Ovo možeš elegantno izbjeći tako da u aplikaciji kamere odabereš Više, te zatim odabereš opciju Jednobojno. Tu se možeš igrati snimanjem umjetničkih crno-bijelih fotografija i izbjeći čudne nijanse svjetlosti. Takva fotografija je vrlo moćna i izražajna, te ti toplo preporučujem da je isprobaš.

Savjet br. 5: Ručne postavke

Bez da previše zaglibim u detaljno i opširno objašnjavanje pojedinih ručnih postavki i kako pojedina od njih utječe na konačni rezultat fotografije, spomenuti ću samo kako telefon P20 Pro ima ugrađen Pro način snimanja. Tamo će svi iskusni fotografi pronaći raspon postavki koje će njima biti sasvim uobičajene: ISO, brzina zatvarača, ekspozicija, ručni fokus i manualni balans bijele boje.

Ako ti je ponešto ili potpuno sve od gore navedenog strano, no i dalje bi volio upoznati ručne postavke, ostavi mi komentar ispod videozapisa na YouTube kanalu ili na bilo kojoj društvenoj mreži gdje se nalazim ja ili Huawei. Bude li dovoljno zanimanja Pero i ja ćemo zasigurno sa zadovoljstvom snimiti detaljan video i na tu temu.

Savjet br. 6: Isključi bljeskalicu pri snimanju portreta

Isključiti bljeskalicu prilikom fotografiranja u mraku zvuči poprilično nelogično, zar ne? Problem male bljeskalice ne leži u tome da je slaba, već u tome što će u slučaju portreta lice fotografirane osobe ispasti bezizražajno i plošno. Bez sjena, ljudsko lice je poprilično pusto i prazno, a ta mala bljeskalica učinit će upravo to - potpuno izbrisati sjene. Zato je ovdje potrebno malo improvizacije.

Najprije isključi bljeskalicu u aplikaciji fotoaparata (na telefonu P20 Pro ćeš tu opciju pronaći u gornjem lijevom kutu), potom svog prijatelja zamoli da te sa svojim telefonom osvijetli s leđa. Može te osvijetliti baterijom telefona ili, pak, kakvom malom ručnom svjetiljkom. U takvim slučajevima je odlični iskoristiti i predmete koji će obojiti svjetlo. Nešto poput boce, folije u boji i slično. Ovdje preporučujem da obavezno pogledaš video o tome kako smo u ovoj situaciji eksperimentirali Pero i ja.

Savjet br.7 : Ponavljaj i nemoj odustati

Ovo je savjet koji većina vjerojatno ne želi čuti. Fotografiranje u tami je, unatoč svoj tehnologiji i pomagalima, još uvijek samo fotografiranje. To znači kako je za dobru fotografiju potrebna praksa i eksperimentiranje - isprobaj malo drugačiji kut, drugu lokaciju, i pokušavaj tako dugo dok ne uspiješ snimiti savršenu fotografiju. I nemoj odustati ako ti nije uspjelo iz prve. Radije razmisli što nije bilo u redu, probaj to ispraviti, te pokušaj ponovno. Fotografija je umjetnost koja s kilometražom postaje jednostavnija i kod nje jednostavno nema prečaca.

Savjet br. 8: ne pretjeruj s obradom fotografija

Snimanje fotografije ne završava u trenutku kada pritisneš okidač. Kada je fotografija snimljena, još uvijek imaš mogućnost izvedbe manjih popravaka pomoću raznih aplikacija. Ovdje je vrlo lako prijeći granicu i u trenu pretjerano posvijetliti fotografiju. Probaj se oduprijeti tome nagonu i pusti da fotografija ostane tamna i zadrži osjećaj tame. Naime, ako previše posvijetliš fotografiju izgledat će kao da je nastala u večernjim, a ne u noćnim satima.

Savjet br. 9. Obrada fotografije

Sada kada sam te eksplicitno upozorio na pretjerivanje u obradi, možemo konkretno govoriti i o samoj obradi fotografije. Danas, na telefonu, postoje brojne aplikacije koje ti omogućuju obradu fotografija. Sam najradije koristim Adobe Lightroom, program koji možda leži iskusnijim fotografima i koji sličan program koriste na računalu. No, primjerice, već i sam Instagram pruža brojne napredne mogućnosti , dok se drugi zaklinju na aplikacije poput Snapseed i slično.

Najlakši i najjednostavniji način je korištenje već ugrađene aplikacije Google fotografija. Tamo možeš otvoriti fotografiju ispod koje će se pojaviti 4 ikone. Ako odaberete drugu ikonu (s lijeva na desno), moći ćeš ručno urediti fotografiju. Osim unaprijed konfiguriranih filtera, možeš se poigrati i ručnim postavkama. Ponovno odaberite simbol klizača (opet drugu ikonu s lijeva na desno). Sada možeš kontrolirati svjetlinu, zasićenost boja i kontrast. Osim toga, s desne strane kod opcija Svjetlo i Boja pronaći ćeš strelice koje kriju dodatne opcije - sve od uređivanja određenih svojstava svjetla (svjetlina, kontrast, bijeli tonovi, sjene ...) do pojedinačnih svojstava boje (zasićenje, toplina, ton kože ...). Igraj se postavkama i prati što se događa. Ovdje ću još jednom ponoviti kako pretjerivanje u obradi fotografije nije baš u redu, no, ipak, obradi fotografiju po svojem ukusu i prema viziji koju imaš u glavi.

Savjet br.10: Fotografiranje zvijezda

Vjerojatno jedan od najsloženijih primjera fotografije jest snimanje zvijezda. Sjećam se kako sam prije dobrih godinu dana sjedio na balkonu kuće pored mora, u potpunoj tami i iz dosade počeo prčkati po telefonu. Tada sam imao model telefona Mate 9. Nekako sam se našao u aplikaciji kamere i više iz šale nego ozbiljno pokušao sam fotografirati zvijezde. Otvorio sam ručne postavke i krenuo sam s eksperimentiranjem. Tako sam dospio do okvirnih postavki koje dobro funkcioniraju pri fotografiranju zvijezda: postavljam ISO vrijednost na 50 kako bih smanjio šum. Vrijeme izlaganja, odnosno zatvarača postavio sam na 30 sekundi. I to je u osnovi to. Praktički se igraš samo s ovim dvjema vrijednostima. Ako želiš svjetlije fotografije, povećaj ISO vrijednost. Ako želiš tamniju fotografiju, skrati brzinu zatvarača. Ono što je vjerojatno najvažnije u ovoj priči jest lokacija. Kako bi snimio dobru fotografiju zvjezdanog neba, trebaš se odmaknuti od svjetlosnog zagađenja grada i naselja. Pokušaj pronaći obližnje brdo ili polje i pokušaj tamo.
Umjesto fotografiranja točaka na nebu, možeš recimo, fotografirati zvjezdane tragove, tako imenovane Star Trails. Naime, zemlja se brzo okreće oko svoje osi i unutar 24 sata napravi puni krug. To znači kako se zvijezde, u odnosu na zemlju, kreću poprilično brzo. Iskusni fotografi snimaju zvijezde tako da snimaju fotografiju po nekoliko sekundi i ponavljaju ovaj postupak nekoliko stotina puta, a zatim sve spoje u jednu fotografiju na kojoj su, u obliku linija, vidljivi tragovi zvijezda koji su nastali prilikom njihova kretanja. Zvuči komplicirano, zar ne?

S P20 Pro je ovo sasvim jednostavno. U aplikaciji fotoaparata odaberi opciju Više, a zatim odaberi opciju Svjetla slika. Unutar ove opcije odaberi opciju Zvjezdani tragovi. Sada samo fiksiraj telefon na stativ, okreni telefon prema nebu i pokreni kameru. Telefon ostavi u tom položaju sat vremena i dobit ćeš prekrasne tragove zvijezda. Da, da, sat vremena. Nisam napisao krivo. Ovakve stvari se, na žalost, ne mogu ubrzati, jer su uvjetovane brzinom zemljine rotacije. Ovdje ću ti dati još jedan "neslužbeni " savjet – prije nego kreneš fotografirati zvijezde, nemoj sa sobom zaboraviti ponijeti kakav dobar sendvič :)

0